Your Trusted 24 Hours Businext Service Provider !

Blog

HR FORWARD! DIT IS ONZE KANS

We leefden in een snel veranderende wereld, maar nu is gebleken dat het nog sneller kan. Tussen al mijn to do’s door, daag ik mijzelf uit om na te denken over de impact van deze crisis op HR. Wat brengt het ons? Een nieuwe werkelijkheid? Dat is zeker! Want het kan toch niet anders dan dat we andere levenskeuzes gaan maken. En anders gaan kijken naar prioriteiten en zaken als vriendschap, werk, vrije tijd en milieu. Bedrijven zullen zich moeten aanpassen en krijgen nieuwe uitdagingen terwijl we nieuwe leiders en nieuw talent hebben zien opstaan. Kortom, we zijn ons weer bewust van onze sterktes, maar ook van onze kwetsbaarheden.

Als je mijn eerdere blogs kent, dan weet je dat HR vooral niet proces- en beheersmatig moet zijn. Juist moedig ik aan om te werken vanuit vertrouwen en om mensen met maatwerk op hun sterktes in te zetten. Vertrouwen in plaats van geboden en verboden. We zien nu hoe mensen in korte tijd creatieve ideeën en oplossingen bedenken, omdat ze los zijn van traditionele kaders. We zien ook het tegenovergestelde. Mensen die bang zijn, verlammen of “domme” dingen doen. En in het algemeen hebben politieke en zakelijke leiders zich in deze crisis meer menselijk getoond dan in voorgaande crisissen. Dit is iets waar wij als HR op moeten doorpakken!

Heb jij als HR professional al nagedacht over de veranderingen die gaan ontstaan? Hoe betrek jij medewerkers vanuit de organisatie bij de totstandkoming van nieuwe kansen? Is er een platform waar mensen hun voorstellen kunnen uiten en waar naar geluisterd wordt? Echt geluisterd? Weet je welke teams onder (mentale) druk staan? Hoe steun je die nu, maar heb je ook nagedacht hoe je ze opvangt als de druk eraf gaat. Hoe zorg je dat ze ook dan blijven staan? Is er al nagedacht over een ruimer thuiswerkbeleid? Het zal moeilijk vol te houden zijn dat thuiswerken niet is toegestaan. Tegelijkertijd zal er een oplossing moeten komen voor diegenen die dat écht niet kunnen. En ga je de beoordelingen op de traditionele wijze doen of nu (radicaal) wijzigen? Targets bleken niet haalbaar, maar sommigen hadden wel ideeën die ‘above & beyond’ waren. Ga je op een andere manier dan gebruikelijk het gesprek aan? En hoe geef je op een onderscheidende en waardevolle manier erkenning als er geen (bonus) budget meer is? Zo zijn er nog veel vragen waar HR een antwoord op moet gaan geven. Dus het wordt tijd om deze antwoorden nu alvast te formuleren.

Na de crisis zijn het niet de HR processen, maar de leiders die we zullen onthouden. De leiders die zich als echte mensen gedroegen en vertrouwen gaven. Dat is ook hoe we van collega’s levenslange ambassadeurs van het werkgeversmerk maken. Want dat gedrag wordt onthouden en het zijn die leiders waarvoor mensen ‘the extra mile’ gaan.

Nu moeten we deze verandering verder brengen. Misschien met geslonken budgetten; dat doet nog meer een beroep op onze creativiteit. Dit is onze kans! En ik grijp die graag samen met jou.

Veel liefs,

Mijke